Yüzeylere yapılan boyama işlemlerinde zımparanın ne zaman yapılacağı hakkında her zaman çeşitli fikirler üretilmektedir ancak bu konu hakkındaki doğru cevabın prosesinizde gizli olduğunu biliyor musunuz?
Ahşap yüzeyler için zımpara yapmak boya öncesinde kesinlikle gerekli olarak görülürken günümüzde kimi yüzeyler için zımparasız boyama yapılabilecek uygulamalar da söz konusudur. Metal yüzeylerde zımparasız boyama zımparalı boyamaya göre daha yaygındır.
Profesyonel boyama işlemlerinde mobilya paneli üzerindeki yüzey anomalilerini gidermek ve daha mükemmel boyama sonuçları için zımparalama işlemi yapılır.
Ahşap yüzeylerde, boyanacak yüzeyin boyalı olması durumunda ya da cila çıkartıcı sıvıların verimli performans sunmadığı durumlarda da zımpara işlemi yapılır.
Buna ek olarak, oymalı yüzeylerin boyanmasında, yüzeyin izohiptik yapısını göz ederek homojen zımpara yapmak profesyonel uygulamalar için bir gerekliliktir. Özellikle oymalı ahşap yüzeylerde Kama Makine’nin YZM serisi izohiptik farklılıklara ve oymalı yüzeylere özel zımpara çözümleri ile bu konudaki profesyonel çözüm ortağıdır.
Bazı ahşap ve metal yüzeylerde yüzey işlemi astar boya ile başlar. Astar boya işleminden geçen ahşap yüzeylerin zımparalanması yüzeye uygulanacak boya ve cilanın daha kusursuz sonuçlar vermesini sağlar.
Yüzeye yapılan zımpara işlemi kimi boya uygulamalarında başarının ana faktörüdür. Lake boya makineleri ile yapılan uygulamalar bu türdeki uygulamaların en başta gelenidir. Lake boya ve cila uygulamalarında parlak yüzey elde ederken kusursuz bir bitiş elde etmek bir tercih değil, zorunluluktur.
Günümüz iç dekorasyon trendleri de dikkate alındığında lake cilalı yüzeylerin kullanım sıklığı her geçen gün artmaktadır.
Sıraladığımız faktörler dikkate alındığında lake boya makinesi kullanımında dikkat edilmesi gereken 7 nokta öne çıkar:
- Uygulama yapacağınız yüzeyi astar boya öncesi zımparalayın. Yüzeyin temizlenmesini otomatik fırçalı zımpara makineleriyle hızlıca yapabilirsiniz.
- Astar boya uygulamasının ardından kuruyan parçaların üzerinde oluşan damlacık ve leke görünümünü ortadan kaldırmak için parçayı tekrar zımparalayın.
- Kullandığınız astar boya bazına göre uygulanacak boyayı seçin. Bu seçim boya katmanlarının yüzeye ve birbirine kusursuz olarak bağlanması için gereklidir. Uyumsuz bazlara sahip boya ve astar katmanları yüzeyde kabarma, çatlama ve kusmalara neden olur.
- Sprey boyama makinesi ile boya uygulamasını yapın. Homojen uygulama için yüzey işleminize uygun olan makineyi seçin. Büyük paneller için çift kollu seçenekleri, kenar boyamalar için kenar boyama makinelerini tercih edin. Dolgu işlemi gereken mdf gibi malzemeler işliyorsanız ve uygulama alanınız darsa (pervaz, süpürgelik gibi) UV dolgu makinelerini tercih edin ve yüzey işlemine başlamadan önce malzeme dolgularının yapılmasını sağlayın. Günümüzde bu tür uygulamalar için kenar UV makineleri aradığınız çözümleri sunar.
- Boya uygulamasının ardından boya yüzeyini kusursuzlaştırmak için zımpara işlemi yapın. İşlemin ardından ikinci kat boya uygulamanızı yapın.
- İkinci kat boya uygulaması işleminin ardından prosesinizi UV kurutucularla tamamlayabilirsiniz. UV kurutucular işlemi hızlı yapmanın kolay yoludur.
- UV kurutucudan çıkan son boya işlemi biten parçaları otomatik lake cila makinelerinde spreyleme yaparak son kat uygulamasına tabi tutabilirsiniz. Böylece kusursuz ve parlak bir yüzey elde edersiniz.
Boya uygulama işlemlerindeki püf noktalar ve otomatik lake boya makinesi kullanım kolaylıklarını öğrenmek için düzenlenecek olan Kama Uygulama günlerine katılım sağlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Lake boya makineleri ve otomatik sprey makinelerini keşfe devam etmek için bizi takip edin ve bu makaleyi okuması gerektiğini düşündüğünüz kişiye makaleyi whatsapp üzerinden göndermeyi unutmayın.